Baypas ameliyatı büyük çoğunlukla kalp akciğer makinası (pompa) kullanılarak kalbi durdurarak yapılmaktadır. ‘Çalışan kalpte baypas’, ‘Atan kalpte baypas’ ya da ‘Beating heart ameliyatları’ denilen yöntemde ise kalp çeşitli yöntemler kullanılarak durdurulmadan tıkalı damarlara kan götürme işlemi uygulanır. Kalbin tüm damarlarına kalp çalışmaya devam ederken yani atan kalpte bypass yapabilmekle beraber kalbin ön tarafındaki damarlar bu işlem için en ideal olanlarıdır.
Çalışan Kalpte Baypas’ın Avantajları Nelerdir?
Öncelikle kalbin içine yerleştirilen birçok kanül ve hortumun olmaması, kanın vücut dışına çıkmaması ve başka bir yabancı yüzeye temas etmemesi en büyük avantajıdır. Ayrıca bypass sonrası felç / inme ve benzeri sinirsel problemlere daha az rastlanır. Hastaların çabuk toparlayarak daha hızlı taburcu olabilirler. Ameliyatlarda daha az kan ihtiyacı olur ve enfeksiyona daha az meyil olur.
Çalışan Kalpte Bypass Hangi Hastalara Uygulanır?
Bu oldukça teknik bir konudur. Öncelikle cerrah ve cerrahi merkezin bu alanda tecrübeli olması gerekir. Kalbi durdurmadan kaliteli bir ameliyat yapmaya imkan verecek aletler ve ekipmanların mevcut olması şarttır. Genel olarak tüm hastalara uygulanabilmekle birlikte şu hastalarda daha da avantajlı bir yöntemdir:
1-Kalp yetmezliği gelişmiş yani kasılma fonksiyonu bozulmuş hastalar
Kalbi durdurup tekrar çalıştırma sırasında bu hasta grubunda bazı riskler olabilir. Bu nedenle kalbi hiç durdurmadan baypası yapmak daha güvenli olabilmektedir.
2- Kronik akciğer hastalığı olanlar
Kalp akciğer makinasına bağlanarak kalp durdurularak yapılan ameliyatlarda akciğer sorunları özellikle KOAH’lı hastaları daha sık ve daha ağır şekilde etkilemektedir. Pompa akciğeri diye tabir edilen bu durumdan kaçınmak için atan kalpte baypas çok avantaj sağlayabilmektedir.
3- Daha önceden felç veya geçici felç geçiren hastalar
Baypas ameliyatının en önemli aşamalarından birisi de aort damarı üzerine yapılan işlemlerdir. Bu sırada aortun iç duvarından kopan mikro parçalar beyne gidip felçlere neden olabilir. Ayrıca pompa sırasında felçli hastalarda beynin dolaşımı negatif olarak etkilenebilir. Çalışan kalpte yapılan baypas ile bu riskler minimize edilir.
4- Böbrek yetersizliği olan hastalar, ileri yaş grubu, ve kanseri olan hastalar da bu teknikten fayda görebilecek kişilerdir.